A kifutók szépségtrendje a hétköznapokban

Ha megnézünk egy divatbemutatót, sokszor láthatunk hihetetlen sminkeket és hajkölteményeket, melyek teljesen elváltoztatják a modelleket. Galliano bemutatóin például megszokhattuk a teátrális kontextust, amelyhez hozzá tartoznak az eltúlzott, babaszerűen kifestett modellek, melyek már nem is emberre hasonlítanak. Vannak aztán a természetesebb hatásúra sminkelt modellek is, Stella McCartney-nál például soha nem láthattunk gésákra emlékeztető lányokat, ő a természetességet hangsúlyozza. Mégis, akármilyen bemutatóról beszélhetünk, vannak alapok, melyek nagyon sok helyen megtalálhatóak. Összegyűjtöttük ezeket, és rákérdeztünk sminkesektől, hogy mennyire lesznek mérvadóak a mindennapi sminktrendben ezek az elemek.

2010-es sminktrendek

Az általunk felkért sminkesek: Hornyák Dia és Gyermeli Kata azonnal leszögezték, hogy az idei sminktrend márciusban jelenik meg, tehát még nem lehet erről konkrétan beszélni, de vannak olyan irányok, melyek azért sejthetőek. Arra a kérdésre, hogy mennyire életképesek Dia elég szkeptikusan válaszolt: „Szerintem ezek a sminkek csak a divatfotókon mutatnak jól, igazodnak a haute couture ruhákhoz, tehát ennek megfelelően sokkal extrémebbek, nem a hétköznapokra találták őket ki.” Beszélgetésünk során kiderült, hogy mindketten úgy tapasztalták, hogy a fő irányvonalak és egy-egy részlet az, ami megjelenik a mindennapokban is. Sorra végigvettük velük a megfigyelt elemeket, és kiderítettük, hogy mennyire befolyásolják a kifutón látottak a hétköznapi embereket.

Szemöldök

Már ősszel is láthattunk egy-két olyan képet, melyeken a modelleknek szinte egytől-egyig vastag szemöldökük volt. Nos, az irány megmaradt a mostani bemutatókon is, csak még dúsabb szemöldökök jelentek meg annak köszönhetően, hogy felfelé fésülik őket. Dia szerint azért lehet ennyire népszerű mostanában ez az erőteljes vonal, mert a vastag szemöldökök kislányos hatásúvá teszik az arcot, ártatlanságot sugároznak, ha azonban nem művészi képekről beszélünk, akkor nem gondolkoznak, azonnal kiszedik a modellek szemöldökét. Kata véleménye ezzel kapcsolatban, hogy „a hétköznapokban az arc formája és karaktere határozza meg azt, hogy valakinek milyen szemöldök áll jól. Egy vékony arcú lánynak nem valószínű, hogy vastag szemöldököt készítenénk, hiszen biztos, hogy nem állna neki jól.”

Szemöldök

A másik őrület, ami megjelent, az a teljesen kiszőkített szemöldök, amely olyan, mintha nem is lenne ott, csak valami halvány „fénycsík” húzódna mindkét szemünk fölött. Egyre több modellnél láthatjuk ezt a divatelemet, sötétebb és világosabb tónusú bőrnél egyaránt. „Szerintem abszolút nem életképes a szőkített szemöldök – jelenti ki Kata kategorikusan – nem hiszem, hogy szőkített szemöldökkel fognak rohangálni az emberek az utcán, ahhoz nem eléggé bevállalósak.”

Összességében kijelenthető, hogy a sminkesek szerint ezek az elemek nem jönnek át a hétköznapokba, illetve csak annyiban befolyásolhatják a közízlést, hogy a nagyon kiszedett szemöldököktől eltávolodunk a természetesebb formák felé. Tehát csak finomított verziójuk jelentkezik a mindennapokban, az igazán brutális szemöldökök maradnak a kifutókon.

Alapozás

Az alapozás terén az elmúlt ősszel jelent meg a vizes hatású alapozás, amely felváltotta a korábbi tökéletesen kidolgozott, természetes hatású arcfelületet. Sok bemutatón láthattuk, hogy a lányoknak olyan volt az arcuk, mintha vízbe mártották volna „ez sokszor a vazelinnek köszönhető, amit nagy mennyiségben vittek fel a modellek arcára” – meséli Dia. Szerinte ez a stílus abszolút nem fog beépülni a mindennapi sminktrendbe, hiszen ki akarna zsírosnak, vagy vizesnek tűnő arccal mászkálni az utcán. Kata szerint „a fénylő arcbőr úgy jön át a hétköznapokba, hogy nem az egész arc csillog, hanem csak egy-egy pontja. Így nem fénylik az egész bőr, csak ha úgy esik rá a fény, akkor látszódik a fényes hatás.” Ezt az irányvonalat – ahogy a lányoktól megtudtuk – hydraluminous-nak nevezik a profi sminkesek, ami a vizesen fénylő arcot jelöli.

Alapozás

A téli bemutatókon azonban megjelent a fénylő arcbőr ellentéte is, a teljesen matt arcbőr, amikor a modellek természetes hatásúra vannak kisminkelve, nevezetesen látszódnak szeplőik, a szemük alatti karikák is, olyan az összhatás, mintha betegek lennének. „Hogy divatba jön-e a matt arc, arról még nem tudunk beszélni, de lehet, hogy a tavalyi fénylő hatás után, most jön ez a teljesen más trend, a matt arc. Bár szerintem ezek teljesen a kifutókra vannak kitalálva, hiszen senki nem akar úgy kinézni, mintha kialvatlan, fáradt lenne, nem ezért „dolgozik” reggelente.” Dia is hasonló véleményen van, ahogy mondja, ha valaki elmegy valahová szórakozni szereti kihangsúlyozni az adottságait, a szemét, vagy a száját festi erősebben, attól függően, hogy melyiket tartja szebbnek. Ha valakinek szép is a bőre, azt inkább egy szolid natúrsminkkel hangsúlyozza, nem egy homogén arccal.

Sminkeseink egyöntetű véleménye szerint ezek az elemek egy az egyben nem kivitelezhetőek a hétköznapokban, hiszen ami a képeken jól mutat, az a valóságban inkább nevetségessé válhat. Természetesen, mint alapokat átvehetjük, azaz a kissé fénylő arcbőrt, vagy a teljesen matt, természetes arcot, de sokkal finomabb verzióban, mint ahogy azt a modelleken láthatjuk.

Szemhéjfestékek

A szemhéjfestékek terén millió irányvonalat láthattunk, de az egyik legnépszerűbb a többféle színűre kifestett szemek. A szemhéj mellett hol a szemöldökcsonton, hol az alsó szempillák tövében jelennek meg nagyon élénk színek. Dia szerint egy az egyben visszatérnek a ’80-as évek, Cyndi Lauper sminkjei például most nagyon divatosak lesznek, de mindketten hangsúlyozzák, hogy ezek az irányvonalak csak márciusban fognak megjelenni, addig nem lehet semmi konkrétat mondani.

Szemhéjfesték

És az, hogy átveszik-e majd a jövőbeni elemeket Dia szerint teljességgel a kézügyességen múlik, illetve a korosztály is meghatározza, hogy mennyire merész valaki. Inkább itt is egy-egy részletet emelnek ki majd a sminkesek a hétköznapokba, például ősszel a profi sminkesek nem tettek a szemöldökcsont alá highlight fényt (ami kihangsúlyozza csillogásával a szemöldökcsontot), így az itthoni sminkesek sem tették ezt.

Rúzsok

A rúzsok terén mindig is az extrém, látványos vonalak voltak a népszerűek a kifutókon, és ez most sem változott, a két legmenőbb árnyalat a vörös és a szederszín, ami már majdnem feketébe hajlik át. „A vörös szájnál már bevállalósabbak az emberek, sokan használnak nagyon élénk színű rúzsokat, ha a szemüket nem hangsúlyozzák, akkor az ajkukat nagyon erőteljesre festik” – meséli Kata tapasztalatait. Mindkét sminkes véleménye szerint ezek az extrém árnyalatok meg fognak jelenni a mindennapokban is, de természetesen csak a merészebb nőkön.

Rúzsok

Összességében bár sminkeseink nem mertek konkrét előrejelzésekbe bocsátkozni, azt megtudhattuk tőlük, hogy érdemes odafigyelni a kifutók világának sminkjeire is, hiszen az alapokat, az irányvonalakat onnan is elleshetjük. Ha nem is jelennek meg ugyanúgy a hétköznapi embereknél, azért mindenképpen hatással vannak az irányzatokra.

A segítségért köszönet Hornyák Diának és a Still Szalon Veszprém-nek!

Borsa.hu